green-header
DSK-Horizont-img

Фондове с целева дата „ДСК Хоризонт“ стартират на 13 септември 2021 г.

Банка ДСК и „ДСК Управление на активи“ АД стартират предлагането на нов вид инвестиционни фондове  ДСК Хоризонт 2030, ДСК Хоризонт 2035 и ДСК Хоризонт 2040. Иновативните фондове са от типа „target-date funds” -  фондове с „целева дата“. Те дават възможност на клиента да спестява и инвестира средства (еднократно и периодично) за реализиране на своя конкретна цел при предварително зададен времеви период („целева дата“)  – например, за образование на децата, за значима покупка, за пенсиониране и др. Съгласно действащото законодателство, фондовете са национални инвестиционни фондове, което е различно от колективна инвестиционна схема по смисъла на ЗДКИСДПКИ. Повече подробности за начина на работа на трите фонда може да намерите тук.

В първия ден от дистрибуцията на фондовете (13 септември 2021 г.) НСАД за поръчки за покупка на дялове е 1,0000 лв. за трите фонда. Цената е за поръчки, приети на 13.09.2021 г. 
Минимална стойност на една поръчка 500 BGN, а минималната стойност за многократна поръчка за периодична покупка на дялове („ДСК Инвестиционен план“) е 100 BGN.

Съгласно тарифата на Дистрибутора (Банка ДСК) до 15 ноември 2021 г. дяловете на трите фонда ДСК Хоризонт могат да се закупуват без такси, а след тази дата – с такса за покупка на дялове 0,20%.
Таксата за обратно изкупуване на дялове  на трите фонда е в размер 0,20%, а след достигане на „целевата дата“ (края на съответната година) – без такса.

Настоящата информация не е препоръка за инвестиране.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че стойността  на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и те поемат риска да не възстановят инвестицията си в пълен размер. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и с Основният информационен документ на съответния фонд. Документите са на български език и са достъпни на интернет страницата на УД „ДСК Управление на активи” АД (dskam.bg), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офиса на Управляващото дружество или в офисите на „Банка ДСК”, определени за точка на дистрибуция, всеки работен ден в рамките на работното им време.