green-header

Новини

News image

НИФ „ДСК Стабилност – Еврооблигации 2“ стартира дейността си на 16 септември 2024 г.

От 16 септември 2024 г. в клоновата мрежа на „Банка ДСК“ стартира предлагането на дялове на нов фонд, създаден и управляван от „ДСК Управление на активи“ АД.  НИФ „ДСК Стабилност – Еврооблигации 2“ има за цел защита на нарастването на стойността на инвестициите, както и (по възможност) нарастване над защитения размер при поемане на нисък риск. Съгласно действащото законодателство, Фондът е национален инвестиционен фонд, което е различно от колективна инвестиционна схема по смисъла на ЗДКИСДПКИ. Фондът попада в категория на риска 3 от общо 7, което съответства на среднонисък риск.

 

„Защита на нарастването на стойността на инвестициите“ означава нетната стойност на активите на един дял, изчислена към последния работен ден от „ограничения период”, да бъде не по-ниска от 102% от нетната стойност на активите на един дял, изчислена към последния работен ден от „отворения период”. За да осъществи инвестиционните си цели, дейността на Фонда се разделя условно на два периода – „отворен“ и „ограничен“ период, през които се прилагат различни такси за покупка и обратно изкупуване на дялове.

Първият основен период - „отворен период” е с продължителност около 3 месеца. През този период се извършва набиране на средства от инвеститорите.  Вторият основен период е наречен „ограничен период” и е с продължителност около 2 години. Той  започва да тече от първия ден след изтичането на „отворения период”. През „ограничения период” Фондът осъществява своите основни цели – осигуряване на защита на нарастването на стойността на инвестициите и (доколкото е възможно) нарастване на стойността на инвестициите над защитения размер. Основната част от активите на Фонда през този период ще бъдат инвестирани в ценни книжа, издадени или гарантирани от българската държава, държава членка на ЕС и ЕИП или трета държава и/или банкови депозити. В рамките на „ограничения период“ е предвиден един „междинен период”, който е с продължителност приблизително 1 (един) месец. Той ще започне приблизително 12 месеца след началото на „ограничения период”.

Инвеститорите следва да имат предвид, че за закупените дялове през „ограничените“, включително „междинните периоди”, не могат да разчитат на защита на нарастването на стойността на своята инвестиция в края на „ограничения период”.

 

Началото и края на предстоящите периоди са както следва:

"Отворен период" -  от 16 септември 2024 г. до 13 декември 2024 г., вкл.;

"Ограничен период" - от 14 декември 2024 г.  до 12 март 2027 г., вкл.;

"Междинен период", в рамките на "ограничения период" - през м. януари, 2026 г.

 

Управляващото дружество ще информира притежателите на дялове и останалите инвеститори за точната дата, на която ще започва всеки „отворен”/ „ограничен” период от инвестиционния цикъл на Фонда, както и за всеки „междинен период” в рамките на „ограничения период”, най-малко 30 дни преди започването на съответния период чрез съобщения на всички „гишета”, на които се приемат поръчки за продажба и обратно изкупуване на дялове от Фонда, както и на Интернет страницата на Управляващото дружество - dskam.bg.